Често задавани въпроси и отговори за пиърсинга

Тези въпроси със сигурност са ни задавани, а може би и ти се чудиш над някои от тях и търсиш отговор навред и по-често в интернет. Ще те улесним, но ако имаш още въпроси може да ни ги зададеш или да се обърнеш към нашите колеги пиърсисти.

img

Може би това е най-любимият въпрос на всички в тази област – Боли ли?

С една дума – да, но със сигурност не е болка за умиране.
Плюс това всеки човек има различен праг на болка – при теб чувството може да е по-скоро като ощипване или убождане, а  най-добрият ти приятел да твърди, че го боли.
След първоначалната болка, когато иглата преминава през дупката, може да изпитате малко тъпа болка през първите няколко часа. Бихте могли да я облекчите с болкоуспокояващо. Пиърсинг, който наистина боли повече от останалите, е пробиването на езика. Този орган на тялото се подува и е чувствителен няколко дни след това. За облекчаване на болката може да помогнат бучки лед.

Мога да се пробия сам/а вкъщи с игла?

Можете разбира се, но последствията може да не са очакваните. И вместо желания пиърсинг с блестящо бижу, може да се сдобиете с не така лицеприятна инфекция. Освен ловкостта в пръстите ви и точният мерник, е нужно и подходящо чисто и стерилно помещение, каквото е професионалното студио. Иглите за пиърсинг са много остри, за да редуцират максимално болката и за да направят добър и правилен пробив, именно за това шивашката игла от скрина на баба не е толкова добра идея.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Какво трябва да се търси в едно добро студио за пиърсинг?

Помещението трябва да е в отделна стая – чисто и стерилно, както писахме горе. Пробиването се извършва с игли за еднократна употреба, които са нови и опаковани. Препоръчваме ви студиа На тъмно, в които видимо се държи стриктна чистота и на стерилизационните процедури.

6vzPAB2ECFhxMNIU8EhbB2FnqAccn

С какъв вид бижутерия трябва да бъде извършен пиърсингът?

Боди пиърсингът е пробивна рана, така че е добре да използвате висококачествен метал като хирургическа стомана. Причините специалистите да се спрат точно на този метал са няколко:

 • не предизвиква алергични реакции;
 • лесна е за почистване и стерилизиране;
 • силна и устойчива на корозия;
 • проба 316L се използва за производството на бижута за тялото и импланти и не ръждясва, както обикновената стомана;
 • не се огъва или чупи;
 • не променя цвета си;
 • не губи от блясъка си;
 • подлежи на 100% рециклиране;
 • не отделя никелови съединения.

В някои случаи можете да използвате и висококачествено злато, но дори то понякога създава химична реакция заради примесите на никел, така че бъдете внимателни. Никога не използвайте евтини или окисляващи се метали за пиърсинг.

Колко време е нужно за оздравяването на пиърсинг?

Някои части от тялото оздравяват по-бързо от други. Като меката част на ушите заздравява най-бързо за около два месеца.  Процесът при пъпа отнема до шест месеца и дори година. В най-общи линии сроковете са:

 • мека част на ухото: 6 до 8 седмици;
 • хрущял: 4 до 8 месеца;
 • ноздри: 3 до 4 месеца;
 • носна преграда: 6 до 8 месеца;
 • долна устна: 2 до 3 месеца;
 • език: 4 до 6 седмици;
 • зърна: 4 до 6 месеца;
 • пъп: 5 месеца до 1 година;
 • гениталии: 6 седмици до 6 месеца.

Как да познаем дали пиърсингът е инфектиран или зараства нормално?

Всеки пиърсинг има известно количество дренаж през първите няколко дни. Това е нормално: тялото е претърпяло пробивна рана, кърви и отделя течности известно време в процеса на оздравяване. Тези течности са полезни, защото поддържат мястото влажно и чисто и измиват мръсотията и бактериите, които иначе биха се задържали там.
Кървенето трябва да спре през първите няколко часа или през първия ден и да бъде в малки количества. Често то изглежда воднисто. Дренажът е обикновено чист, воднист секрет, понякога малко бял на цвят. Той оформя корички около бижуто, поставено на пиърсинга. Те могат да бъдат измити с топла вода и сапун.
Внимание: Пиърсингът е инфектиран, ако секретът е зелен или жълт. Признак на инфекция е, ако мястото се подуе или възпали отново, след като първоначалният оток е спаднал. Ако забележите зелен или жълт секрет, трябва да посетите лекар, за да бъде назначено подходящо лечение. Това не означава непременно, че ще трябва да премахнете пиърсинга. Може да се наложи да преминете лечение с антибиотик. Ако забележите зачервяване и възпаление с червени ивици, излизащи от мястото, потърсете лекарска помощ незабавно!

С какво да си почистваме пиърсинга?

Повечето професионалисти са единодушни, че най-добрият начин за почистване на току-що направен пиърсинг е мек антибактериален сапун. Той не трябва да съдържа ароматизатори или оцветители, които могат да раздразнят пробитото място и дори да причинят алергична реакция.
След почистването можете да го обработите с вода, в която е разтворена морска сол. Този разтвор помага за успокояването на пробитото място и за извличане на нечистотиите от раната и така подпомага по-бързото оздравяване.

Вашият пиърсист ще ви даде насоки за грижата на пробито място, ако ги спазвате раната ще заздравее в най-краткия възможен период.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *