Годежният пръстен – символ на вечния съюз между мъжа и жената

Носенето на годежен пръстен е традиция, чийто корени идват от древността, но точно откъде можем само да гадем.

Според някои романтични схващания кръгът символизира вечния съюз между мъжа и жената. Други  твърдят, че пръстенът е своеобразен знак за готовността на мъжа да поеме финансовия ангажимент към бъдещата си съпруга и нейното семейство.

Връщаме се назад във времето – древния Египет, където са намерени артефакти, според които пръстенът е бил носен на четвъртия пръст на лявата ръка. Египтяните вярват, че оттам преминава „вената на любовта” (Vena Amoris).

Християнската традиция датира от 16 век и от тогава се носят годежни пръстени  на четвъртия пръст на лявата ръка. Преди това те се носят на третия пръст на дясната ръка.
В наше време класическият годежен пръстен се носи на безименния пръст. Според католическите вярвяния обаче той се поставя на лявата ръка, а православните християни го носят на дясната.

И нещо интересно и нека не се стига до там, но все пак.  Женатата приема годежния пръстен и дава съгласието си на кандидат жениха. Но ако дамата реши да развали годежа, тя е длъжна да върне пръстена. Ако годежът бъде развален по желание или по вина на мъжа, жената има право да задържи пръстена.

Купуването на годежен пръстен е част от много голямо решение, което не е само въпрос на традиция, но и на финансови възможности. В този ред на мисли – годежен пръстен от стомана е много добър вариант. Тъй като има характеристиките на едно много красиво и здраво бижу, което да подарите на любимата, а и е на добра цена.

<<Виж още модели пръстени>>

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *